Caninus

Protetika (proteze)

Protetika (proteze)

protetika-nova-ikonica-bijela

Izrada proteza svih vrsta: totalne protezeparcijalne protezekrunicemostovikombinovani protetski radovi. Stomatološka ordinacija “Dentio” dugi niz godina uspešno izrađuje proteze za pacijente različitih uzrasta. Iako se nalazimo u Novom Sadu, možemo se pohvaliti velikim brojem pacijenata iz mnogih drugih mesta u Srbiji.

Protetske nadoknade

Protetska terapija ima za cilj da nadoknadi izgubljena tkiva i da ublaži posledice koje su nastale gubitkom zuba. Protetska nadoknada uspostavljanjem morfološke i funkcionalne celine sprečava dalje propadanje delova stomatognatnog sistema i poboljšava estetiku lica.

U zavisnosti od broja preostalih zuba kao i stanja potpornog aparata zuba donosimo odluku koja vrsta protetske nadoknade se izrađuje. Da bi se donela ispravna odluka neophodan je temeljan pregled usne duplje pacijenta kao i detaljna analiza rendgen snimka od strane našeg specijaliste.

MOBILNE NADOKNADE

Totalne zubne proteze

Totalne zubne proteze izrađuju se kod totalne bezubosti. Zadatak im je da nadoknade kako izgubljene zube tako i delove alveolarnog grebena koji su nakon gubitka zuba resorbovali.

Parcijalne zubne proteze

Parcijalne zubne proteze izrađujemo u situacijama kada je ostalo nekoliko zuba u vilici. Ovim protezama se nadoknađuju izgubljeni zubi i resorbovani deo alveolarne kosti. Stabilnost nadoknade se postiže retencionim elementima koji se oslanjaju na preostale zube i ispodležeća tkiva. Mogu biti pločaste ili skeletirane. Pločaste se sastoje od akrilatnog dela koji naleže na viličnu kost i nadoknađuje alveolarni greben, veštačkih zuba i žičanih kukica koje se oslanjaju na preostale zube.

FIKSNE NADOKNADE

Krunica

Metalokeramičke krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se izrađujemo u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa ili preloma) ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba). Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti, kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Za izradu jedne krunice potrebno je 3-5 dana. U završnoj fazi, krunica se cementira na brušeni zub i njihovim spajanjem zub poprima potpuno prirodan izgled. Krunice i mostovi se mogu izrađivati kao metalo-keramičke ili bezmetalne-keramičke nadoknade.

Kod metalo-keramičkih nadoknada na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal tako da se metal uopšte ne vidi u ustima. Na ovaj način je obezbeđena izdržljivost koju daje metal, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

Most

Metalokeramički most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrebiti kao nosači mosta. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susednih zuba. Priprema zuba za prihvatanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

 

KOMBINOVANI PROTETSKI RADOVI

Kombinovani protetski radovi podrazumevaju kombinaciju fiksne i mobilne zubne nadoknade. Primenjujemo ih u slučajevima nedostatka zuba u bočnoj regiji ili ako preostali zubi nisu dovoljno kvalitetni da bi se uradio fiksni rad, a ne postoje uslovi ili želja pacijenta za ugradnjom implantata u bezubom delu vilice. Kombinovani radovi podrazumevaju izradu krunica ili mostova na preostalim zubima, a bezubi predeli se nadoknađuju skeletiranim protezama.

Danas se u izradi kombinovanih radova najčešće koriste atečmeni da bi se sakrili retencioni elementi parcijalne proteze i tako povećala njena estetska vrednost. Ovakve konstrukcije su izuzetno dobre i kvalitetne i mogu biti odlična alternativa ukoliko su druge terapijske mogućnosti kontraindikovane.

Društvene mreže

Poslednje objave sa bloga