Caninus

Ortodoncija

Ortodoncija

protetika

Ispravljanje zuba

Ortodontskim aparatima zubi se dovode u pravilan položaj. Pravilan položaj zuba omogućava dobar kontakt zuba i pravilno i uravnoteženo opterećenje. Time je omogućeno adekvatno sprovođenje higijene usne duplje i samočišćenje zuba. Nepravilan položaj zuba dovodi do zadržavanja hrane, početka karijesa i parodontopatije. Takođe, zubi koji su preopterećeni se troše i skraćuju, a potporni aparat im propada. Vrste ortodontskih aparata:

  • Mobilni aparati – najčešće kod djece sa mješovitom denticijom.
  • Fiksni aparati – kod djece i odraslih sa stalnom denticijom.
  • Kombinovanom terapijom.

Mobilne dječije proteze najčešće zahtevaju da se nose oko 16 sati svakog dana, sa dolaskom na kontrole svake 4 nedelje. Fiksni aparat se nosi najmanje godinu dana, sa kontrolama na svakih 6 nedelja. Gornja starosna granica za fiksni ortodontski aparat ne postoji.

Bravice

Samoligirajuće bravice predstavljaju modernije i ugodnije bravice za pacijenta, bez iritirajućih žica i ligirajućih gumica koje zadržavaju hranu.

Metalne bravice (klasične) predstavljaju standard kad je reč o fiksnim aparatima. Vreme nošenja je duže nego sa samoligirajućim bravicama i zahtevaju nošenje ligaturnih gumica u boji po izboru.

Estetske bravice su mnogo manje vidljive u odnosu na metalne, ali je dužina tretmana sa ovim bravicama za trećinu duža nego kod konvencionalnih metalnih bravica. Razlog ovome je povećano trenje između materijala bravica i same žice. Takođe, ove bravice su vrlo krte pa tokom tretmana može doći do njihovog pucanja koje zahtjeva njihovu zamjenu i time usporava sam tretman.

Društvene mreže

Poslednje objave sa bloga