Caninus

Dječija stomatologija

Dječija stomatologija

djecija-stomatologija

Dječiji zubar treba da se posjeti u ranom periodu nicanja zuba i to je od velikog značaja za dalju njegu i pravilan razvoj zuba. Preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dijete najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mliječnog zuba.

Dijete u tom periodu još uvijek ima potpuno zdrave mliječne zube i ova posjeta dječijem zubaru se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje djece.

Dok beba još nema nijedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza.

Kada se pojavi prvi zubić u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, malom i mekanom četkicom prilagođenu uzrastu djeteta, u početku bez paste za zube. Djete ne smije da ode na spavanje bez temeljnog pranja zuba!

Pranje zuba kod djece

Savjet je da se detetu peru zubi posle svakog obroka ali je najvažnije pranje zuba pred spavanje. ­Karijes na mliječnom zubu prvi će uočiti stomatolog i pravovremenom reakcijom spriječiti napredovanje karijesa koji kasnije može dovesti do bola i gubitka mliječnog zuba koji je neophodan za čuvanje mjesta stalnom zubu.

  • Prvi stalni zub niče oko šeste godini, i to je prvi stalni kutnjak (šestica). To je ujedno i zub koji se najčešće kvari te je potrebno onemogućiti razvoj karijesa zalikevanjem fisura. Fisure ovih zuba zalijevaju se odmah po nicanju bez prethodne preparacije. Ova procedura je u potpunosti bezbolna i brza.
  • Neophodna je redovna kontrola zuba, po mogućstvu na svaka tri mjeseca.

Društvene mreže

Poslednje objave sa bloga